Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μυζηθρόπιτα


Μυζηθρόπιτα





Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικη ζύμη για πίτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 πράσα
750 γρ. ανάλατη μαλακιά μυζήθρα (εναλλακτικά ανθότυρο)
250 γρ φέτα τριμμένη
5 αυγά χτυπημένα και 1 για το άλειμμα
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Ψιλοκόβετε τα πράσα και τα κρεμμύδια (μόνο το άσπρο μέρος τους). Ζεσταίνετε το 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδου ή βούτυρου και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε μπολ να κρυώσουν.


Προσθέτετε στο μπολ με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, τη φέτα, τη μυζήθρα κομματιασμένη, τα αυγά, τον άνηθο, ελάχιστο αλάτι, αν θέλετε, και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.


Αλείφετε με ελαιόλαδο ή βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός ταψιού. Στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί αλείφοντας το καθένα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν.


Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα κι αυτά ενδιάμεσα με λάδι ή βούτυρο. Γυρνάτε τις άκρες των φύλλων, που περισσεύουν, προς τα μέσα στρίβοντάς τες ελαφρά. Χαράζετε την επιφάνεια της πίτας σε τετράγωνα κομμάτια και αλείφετε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και το τελευταίο αυγό.


Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180 °C για 40' -45', μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε τη μυζηθρόπιτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου