Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πλατζέντα Λέσβου


Πλατζέντα Λέσβου

Πλατζέντα Λέσβου


Ξέρετε ότι: Η πλατζέντα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στη Λέσβο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις συγκεκριμένες πλατζέντες τις τηγανίζουν την Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα τις μελώνουν για να ολοκληρωθεί το γλυκό.

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. γλυκού ούζο
Περίπου 500gr μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 ½ κιλά ζάχαρη
1 ½ κιλό νερό
1 λεμόνι (χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τη ζύμη όχι πολύ σφιχτή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Προσθέτουμε μέσα σε μια κούπα τα υλικά για το φύλλο και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μαλακό ζυμάρι, προσθέτοντας τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται. Πλάθουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο σε έναν πάγκο με την βοήθεια του μπλάστρι. Κόβουμε το φύλλο με ένα μαχαίρι σε λωρίδες και τις τυλίγουμε γύρω από τα δάχτυλά μας να γίνουν σαν βίδες. Τις τηγανίζουμε κατευθείαν.Τις βάζουμε σε πανέρι με πετσέτα για να τραβήξει το λάδι.Εκεί τις αφήνουμε να «δαμάσουν» όπως λέμε. Μπορούν να μείνουν έτσι μέχρι και 2 μέρες.Ανήμερα των Χριστουγέννων τις μελώνουμε.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις «πλατζέντες» 4-5 κομμάτια να βράσουν για λίγο μαζί.Πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι -κανέλλα -ζάχαρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου