Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για Πάστα φλώρα


Πάστα φλώρα ... αγαπημένη γεύση, με γέμιση από μαρμελάδα της αρεσκείας μας και ένα καρουδάκι πλεγμένο στην κορυφή! Σαν τραπεζομάντιλο.

Υλικά

1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου (250 γρ.)
1 κρόκος αβγού
1 στικ βανίλια
4-5 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κούπα(ες) κονιάκ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 λεμόνι, χυμός
550-600 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500-600 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
για το άλειμμα:
1 αβγό

Διαδικασία


Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ενώνω το βούτυρο, τον κρόκο, τη βανίλια, την άχνη, το κονιάκ, το μπέικιν και τον χυμό λεμόνι. Ανακατεύω καλά και κοσκινίζω λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα. Δουλεύω με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι.

Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα ή ταρτιέρα και στρώνω μέσα τη ζύμη, σε λεπτό προς μεσαίο πάχος. Καλύπτως και τα τοιχώματα. Γεμίζω με μαρμελάδα της αρεσκείας μας . Κρατάω από το ζυμάρι ένα κομμάτι, ώστε να φτιάξω το στεφάνι, αν θέλω, και να διακοσμήσω την επιφάνεια της πάστας φλώρας με μπαστουνάκια ζύμης, σε σχήμα καρό. Μπορώ είτε να τα ρολάρω με το χέρι και να σχηματίσω # είτε να ανοίξω με τον πλάστη και να κόψω στενές λωρίδες, τις οποίες θα βάλω χιαστί πάνω από τη μαρμελάδα.
για το άλειμμα:

Χτυπάω πρόχειρα σε ένα μπολάκι το αβγό με ένα πιρούνι, να αφρίσει. Με ένα πινέλο, αλείφω την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να πάρει χρώμα κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου