Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο, με 2 κινήσεις έτοιμη σε 10΄!




Μια συνταγή για μια νόστιμη και πολύ γρήγορη τυρόπιτα χωρίς φύλλο έτοιμη σε 10΄με 2 κινήσεις για το φούρνο για σνάκ ή συνοδευτικό με τα ψητά μας.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300γρ. φέτα θρυμματισμένη
50 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
1 αβγό
1 κουταλιά βούτυρο [λιωμένο] + βούτυρο για να αλείψετε το πυρέξ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό [200 γρ] 120 ml γάλα
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ανοίγετε μια τρύπα στη μέση και σιγά-σιγά προσθέτετε μέσα της όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας απαλά, σαν να διπλώνετε το μείγμα. Τελειώνετε με μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ που προηγουμένως έχει λαδώσει καλά και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι η πίτα να φουσκώσει και να ροδίσει.

Εύκολη πίτσα με ψωμί του τοστ!

Εύκολη πίτσα με ψωμί του τοστ!




Η πίτσα είναι το αγαπημένο σνακ των παιδιών. Αυτή η εύκολη συνταγή για πίτσα είναι πεντανόστιμη, γρήγορη και σίγουρα θα τα ξετρελάνει!

Υλικά


8 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)
5 φέτες ζαμπόν
4 φέτες μπέικον
2 φλιτζάνια τριμμένα μαλακά τυριά
3 ντομάτες κομμένες σε φέτες (ή αν προτιμάτε ντοματίνια)
Πιπέρι
ρίγανη
½ κούπα γάλα
2 αυγά
Βούτυρο

Εκτέλεση



Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και από τις δύο πλευρές.

Τις τοποθετούμε σε ταψί κι απλώνουμε από πάνω το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένα τυριά.

Απλώνουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά πάνω στην πίτσα.

Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και την ψήνουμε ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 -35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ



1452207507_aytaspa

Tο πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όμως πολλοί άνθρωποι συχνά απλά τρώνε μια μπάρα δημητριακών ή το παραλείπουν τελείως… Αν θέλετε ένα υγιεινό πρωινό ξεκίνημα και να έχετε ενέργεια που διαρκεί ολόκληρη την ημέρα, τότε πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φάτε ένα καλό πρωινό.

Αυτή η συνταγή για τηγανίτες με μπανάνα είναι γρήγορες και εύκολες για να τις ετοιμάσετε το πρωί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 2 ολόκληρα αυγά, 1 ώριμη μπανάνα, και ένα τηγάνι.

Ξεφλουδίστε μια μπανάνα και ψιλοκόψτε την σε μικρά κομμάτια. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ, σπάστε δύο αυγά από πάνω, και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά και βάλτε λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη να κάψει.
Ρίξτε λίγο από το χυλό μπανάνας στο τηγάνι και μετά από περίπου 25-30 δευτερόλεπτα αναποδογυρίστε τις τηγανίτες. Όταν νομίζετε ότι έχουν ροδίσει αρκετά και από τις δύο πλευρές αφαιρέστε από τη φωτιά και απολαύστε!
Αυτή η σούπερ υγιεινή συνταγή τηγανίτας σας παρέχει σχεδόν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, 600 mg κάλιο, και λιγότερο από 250 θερμίδες. Το καλύτερο από όλα, είναι φτιαγμένο με μόνο 2 φυσικά συστατικά, αυγά και μια μπανάνα.

Γεμιστές πατάτες με τυρί και μπέϊκον!

Γεμιστές πατάτες με τυρί και μπέϊκον!


A037

Γεμιστές πατάτες με μπέικον και τυρί. Μια συνταγή με ένα πετυχημένο και εύγευστο συνδυασμό υλικών για ένα λαχταριστό ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει.


Υλικά 

10 μέτριες πατάτες
100 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι γάλα
1 1/2 κ.σ. βιτάμ
150 γραμμάρια τυρί γκούντα ή τσένταρ τριμμένο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση 


Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες [θα τις φάμε με την φλούδα]. Σε βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για 25 λεπτά.
Τις αποσύρουμε από τη φωτιά τις σουρώνουμε και μόλις μισοκρυώσουν τις κόβουμε οριζόντια στην μια επάνω πλευρά τους, αδειάζουμε προσεκτικά (για να μην σπάσουν) το εσωτερικό με ένα κουτάλι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 κ.σ. βιτάμ και σοτάρουμε για 2-3′ το μπέικον. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε το σκόρδο, τα τυριά, τη 1 κ.σ.βιτάμ τον μαιντανό και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να σφίξει (προσοχή θα δούμε με το μάτι, ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο γάλα καθώς το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πάρα πολύ σφιχτό). Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.
Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα και βάζουμε από πάνω τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά . Μόλις τις βγάλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό για ομορφιά.

Τυρόπιτα τραγανή σαν.. Πίτσα!!


Τυρόπιτα τραγανή σαν.. Πίτσα!!

4200



Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη τυρόπιτα. Μια Τυρόπιτα τραγανή σαν “Πίτσα’… που σίγουρα θα απολαύσετε ζεστή και τραγανή, μόνη της σαν … πίτσα, ή συνοδευτικό με το φαγητό σας.




Υλικά συνταγής

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για άλειμμα
500 γρ. γάλα
450 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής



Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με το χέρι ή τον ειδικό “γάντζο” του μίξερ, όλα τα υλικά εκτός από το τυρί φέτα, που θα προσθέσουμε τελευταίο, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
Στρώνουμε με λαδόκολα το χαμηλό ταψί του φούρνου και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Προσπαθούμε να την στρώσουμε σε πάρα πολύ λεπτό στρώμα ώστε να βγει λεπτή και τραγανή σαν πίτσα αλλά και να ψηθεί γρήγορα. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 40-50 λεπτά [ανάλογα με το φούρνο σας] μέχρι να ροδίσει.

Τούρτα σοκολάτας με μπισκότα πτι-μπερ !!

Τούρτα σοκολάτας με μπισκότα πτι-μπερ !!

takalyteraedw-geyseis



Μια συνταγή για μια δροσερή και εύκολη τουρτίτσα με απλά υλικά για ένα δροσερό νόστιμο γλυκάκι για τα παιδιά σας, εσάς και τους καλεσμένους σας.

Υλικά

•2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ με γεύση σοκολάτα των 225γραμμ. [Αλλατίνη] ή πτι μπερ με επικάλυψη σοκολάτας
•2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα (για να τα βουτήξουμε)

Για την κρέμα πατισερί
•4 φλ. τσαγιού γάλα
•1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•½ φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1/3 φλ. του κορν-φλάουρ
•5 αβγά
•2 κ.σ.φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
•3 βανίλιες
•τρίμμα σοκολάτας

Εκτέλεση

1.Σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε το αλεύρι με το κορν-φλάουρ.
2.Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη και την βανίλια και προσθέτουμε το αλεύρι.
3.Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρολίτσα να ζεσταθεί. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των αβγών και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξουν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε δυνατά και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.
4.Στρώνουμε σε μια τετράγωνη φόρμα για τούρτες ή πυρεξάκι, 2 στρώσεις μπισκότα, αφού τα έχουμε βρέξει προηγουμένως στο γάλα. Απλώνουμε από πάνω μια στρώση κρέμα πατισερί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για μια φορά ακόμα. Το πασπαλίζουμε με το τρίμμα σοκολάτας και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κατσαμάκι - Πολέντα - Μαμαλίγκα - Χαβίτς

Κατσαμάκι - Πολέντα - Μαμαλίγκα - Χαβίτς


Κατσαμάκι ή Πολέντα ή Μαμαλίγκα ή Χαβίτς





ΥΛΙΚΑ

για 2 άτομα:

3-4 κουτάλες σούπας καλαμποκάλευρο

½ κατσαρόλα νερό

1 κουτ. σούπας μαργαρίνη

αλατάκι


για αλμυρό:
1 κομμάτι τυρί φέτα
για γλυκό:
2 κουτ. σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράζει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και το καλαμποκάλευρο με το μάτι. Το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι «γαλατένιο» από καβουρδισμένο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτάκια περίπου. Μόλις δούμε πως η κουτάλα μας στέκεται όρθια το κατσαμάκι είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε σε παραλλαγές αλμυρού και γλυκού. Για το αλμυρό τρίβουμε το τυρί φέτα πάνω από το κατσαμάκι και για το γλυκό περιχύνουμε το κατσαμάκι με το μέλι.


Καλή όρεξη!

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι - www.toarkoudi.gr



Καλαμποκάλευρο


ΠΗΓΗ  http://users.sch.gr

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

Κατσαμάκι ή πολέντα ή μαμαλίγκα ή χαβίτς λέγεται ο χυλός από το βρασμένο καλαμποκάλευρο.

Πρόκειται για ένα φαγητό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  ο χυλός δημητριακών λεγόταν puls ή pulmentum. Σε μεταγενέστερους χρόνους ονομάστηκε polenta  απ’ όπου προέκυψε και  το ελληνικό πολέντα. [1]

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα νησιά του Ιονίου, στην Πάτρα και στην Κρήτη σε όλες εκείνες δηλ. τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν επίδραση από τους Ενετούς. Πριν την εισαγωγή του καλαμποκιού από τον νέο κόσμο τον 16ο αιώνα η πολέντα γινόταν με αλεύρι κάστανου, κεχρί, όλυρα ή ρεβίθια.

Σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν χυλούς δημητριακών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Οι Άγγλοι αναφέρονται στο χυλό δημητριακών με την ονομασία porridge. Ο χυλός από καλαμποκάλευρο ήταν ευρέως διαδεδομένος σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στην Τουρκία.

Οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι αποκαλούν τον χυλό κατσαμάκι Ο όρος σημαίνει νάζι (τσαλιμάκι) και προέρχεται από την λέξη Kačamak ή kachamak(που έχει τις ρίζες της στην Κυριλλική качамак). [2]
Ο όρος έχει επικρατήσει σε όλη την Βόρειο Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη και Πομακοχώρια).

Οι Πόντιοι αποκαλούσαν τον χυλό χαβίτς μια ονομασία που επίσης συναντούμε στην Βόρειο Ελλάδα και την οποία έφεραν μαζί τους με την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Οι Ρουμάνοι αποκαλούν τον χυλό μαμαλίγκα, ονομασία που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις περιοχές της Στερεάς, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι επονομαζόμενοι Ρουμανόβλαχοι.  [3]

Στην Τουρκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας ο χυλός καλείται μουχλαμάς ενώ στην Αλβανία καλείται χαραπάτσι.

Ο χυλός αυτός αποτελούσε το «φαγητό των φτωχών» επί γερμανικής κατοχής. Την ίδια περίοδο παρασκεύαζαν και μια γλυκιά πίτα  με βάση το καλαμποκάλευρο η οποία λεγόταν μπομπότα.


Πηγή:
1. Polenta - Wikipedia
2. Kacamak - Wikipedia

3. "Ο Ζητιάνος", Καρκαβίτσας

Μανιάτικες τηγανίδες


Μανιάτικες τηγανίδες

Μανιάτικες τηγανίδες - Συνταγή

Ξέρετε ότι: “Του Χριστού χριστόψωμα, τα Φώτα τηγανίδες και τη Λαμπρή τυρόπιτες, τ’Άγιου Πετριού κουλούρες” λένε στη Μάνη. Κάθε Δωδεκαήμερο και μέχρι δηλαδή να κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, την ημέρα των Φώτων, οι νοικοκυρές ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις τηγανίδες και τα ξακουστά τους χριστόψωμα.



Τι σημαίνει όμως “Μανιάτικη τηγανίδα”; Οι τηγανίδες είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της περιοχής, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο λιτό και σκληρό βίο των Μανιατών. Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ δεν προέχει η μεγαλεπήβολη παρασκευή εδεσμάτων, αλλά ο αγώνας για επιβίωση.

Θα βρείτε τις νοικοκυρές να τις φτιάχνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και ανήμερα των Φώτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ζύμη την οποία την πλάθουν σαν χοντρό μακαρόνι και έχει πάχος όσο περίπου ένα δάχτυλο και μήκος μισό μέτρο. Η ζύμη τυλίγεται με κέντρο τη μία άκρη και σειρά έχει το τηγάνι. Η πρώτη τηγανίδα έχει πάντα το σχήμα του σταυρού ενώ όταν τη ρίχνουν στο βραστό λάδι εύχονται “να σταυρωθούν τα κακά και του χρόνου”. Όσο για τα χριστόψωμα, η οικογένεια τα φτιάχνει τα Χριστούγεννα και τα κόβει ανήμερα στο εορταστικό τραπέζι. Η διαδικασία παραγωγής τους είναι ακριβώς ίδια με εκείνη των ψωμιών, απλώς στολίζονται με σταυρούς και στολίδια από τη νοικοκυρά.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
100 γραμ. μαγιά νωπή από το φούρνο
1 1/2 κιλό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή καλαμποκέλαιο. Στην Μάνη πάντως προτιμούν το ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από την μαγιά. Το τρίβουμε το μίγμα καλά με τις χούφτες μας και μετά κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση, έχουμε διαλύσει την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, και την ρίχνουμε μέσα. Ξεκινάμε και ζυμώνουμε ρίχνοντας χλιαρό νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε.

Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε κορδόνια εμείς τα λέμε μακαρόνια από 20-30 πόντους, χοντρά σαν το δάχτυλό μας και κάνουμε διάφορα σχέδια σαν οκταράκια. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με το ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Ρίχνουμε κάθε φορά 3-5 κομμάτια μέσα , ανάλογα το φάρδος της κατσαρόλας , και τα τηγανίζουμε. Τα γυρνάμε προσεκτικά και τα βγάζουμε . Πρέπει να έχουν ένα χρυσαφί χρώμα.


 


Πηγές: 
 
 

Πλατζέντα Λέσβου


Πλατζέντα Λέσβου

Πλατζέντα Λέσβου


Ξέρετε ότι: Η πλατζέντα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στη Λέσβο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις συγκεκριμένες πλατζέντες τις τηγανίζουν την Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα τις μελώνουν για να ολοκληρωθεί το γλυκό.

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. γλυκού ούζο
Περίπου 500gr μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 ½ κιλά ζάχαρη
1 ½ κιλό νερό
1 λεμόνι (χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τη ζύμη όχι πολύ σφιχτή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Προσθέτουμε μέσα σε μια κούπα τα υλικά για το φύλλο και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μαλακό ζυμάρι, προσθέτοντας τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται. Πλάθουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο σε έναν πάγκο με την βοήθεια του μπλάστρι. Κόβουμε το φύλλο με ένα μαχαίρι σε λωρίδες και τις τυλίγουμε γύρω από τα δάχτυλά μας να γίνουν σαν βίδες. Τις τηγανίζουμε κατευθείαν.Τις βάζουμε σε πανέρι με πετσέτα για να τραβήξει το λάδι.Εκεί τις αφήνουμε να «δαμάσουν» όπως λέμε. Μπορούν να μείνουν έτσι μέχρι και 2 μέρες.Ανήμερα των Χριστουγέννων τις μελώνουμε.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις «πλατζέντες» 4-5 κομμάτια να βράσουν για λίγο μαζί.Πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι -κανέλλα -ζάχαρη



Γιουβαρλάκια Σμυρνέϊκα



Γιουβαρλάκια Σμυρνέϊκα



Γιουβαρλάκια Σμυρνέϊκα



Μια πεντανόστιμη Μικρασιατική συνταγή που κοντεύει να χαθεί στις μέρες μας. Χυλωμένα στο αυγολέμονο τα γιουβαρλάκια μας θα αγαπηθούν από μικρούς και μεγάλους. Απολαύστε τα με μπόλικο φρέσκο ψωμί, για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι. Μικρασιάτικος τρόπος να ζεις!

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
125 γρ. ρύζι καρολίνα
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
Χυμό από 2 λεμόνια
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/4 του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και το υπόλοιπο λάδι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30′ περίπου.

Σ” ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα. Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πηρούνι για να μην μας κόψει το αυγολέμονο. Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά. Δεν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα


ΠΗΓΗ http://www.topoikaitropoi.gr

Πηγή: 

Φασολάδα με παστουρμά από την Καππαδοκία


Φασολάδα με παστουρμά από την Καππαδοκία




Για τις κρύες μέρες του χειμώνα η Μαρία Εκμεκτσίογλου προτείνει (και το pontos-news.gr μοιράζεται μαζί σας) καππαδοκική φασολάδα με παστουρμά!

ΥΛΙΚA

300 γρ. φασόλια

15 φέτες παστουρμά
3 κρεμμύδια ξερά
2 ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη καυτερή
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα φασόλια αφού τα αφήσουμε να μουσκέψουν αποβραδίς.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, τον ψιλοκομμενο παστουρμά, τις ντομάτες σε κυβάκια, τα βρασμένα φασόλια, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, τα αφήνουμε να ψηθούν για 10΄ και σερβίρουμε.

Από την εκπομπή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου «Από την Πόλη στην Ανατολή», που προβάλλεται από τη συχνότητα
του Alpha TV

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ




Μικρασιατική ψαρόσουπα με λαβράκι και σαφράν


Μικρασιατική ψαρόσουπα με λαβράκι και σαφράν
Μια διαφορετική ψαρόσουπα, μια παραδοσιακή συνταγή που μας έρχεται από τους Έλληνες της Ίμβρου και Τενέδου σάς προτείνει το pontos-news.gr. 

ΥΛΙΚA


½ κιλό λαβράκι
½ κιλό σπασμένο σιτάρι
3 κρεμμύδια
½ φλ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κρόκους αυγών
1 λεμόνι
λίγο σαφράν
½ κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. δυόσμο ξερό
½ κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι με πέντε ποτήρια νερό. Προσθέτουμε 3-4 φορές κρύο νερό για να κάνουμε το μίγμα λείο και πηχτό. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μια άκρη.
Πλένουμε και αλατίζουμε το ψάρι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό
και το δυόσμο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τις πέντε κούπες νερό, και αφού βράσει, σουρώνουμε και μεταφέρουμε το ζωμό
σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα τα ψάρια και τα βράζουμε για 15-20΄.
Ξανασουρώνουμε τη σούπα και προσθέτουμε το πηχτό μίγμα από το σιτάρι, τους δύο κρόκους, λίγο σαφράν και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, και ψήνουμε μέχρι να φύγει η μυρωδιά του αυγού.
Καθαρίζουμε τα ψάρια, βάζουμε λίγο ψαχνό στο κάθε πιάτο που θα σερβίρουμε, το ζωμό, και λίγη κανέλλα από πάνω.

  1. ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr
  • Πηγή: topoikaitropoi.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Χαβίτσ’ ή μουχλαμά


Χαβίτσ’ ή μουχλαμά από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης




Χαβίτσ’ ή μουχλαμά μαγειρεύει ο Μπάμπης Ξενιτίδης στην Ένωση Ποντίων Πολίχνης, και ήδη χιλιάδες κόσμος το λιγουρεύεται από τις οθόνες του. Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, στο πλαίσιο ανάδειξης της ποντιακής γαστρονομίας, κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα 19:00-21:00, μαγειρεύει στην κουζίνα της ποντιακά φαγητά.










Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Κέικ πατάτας με μπέικον






Πιο υγιεινό από τις τηγανιτές πατάτες αυτά τα ατομικά κέικ πατάτας ψήνονται στον φούρνο για ένα τραγανό εξωτερικό αποτέλεσμα.

Υλικά

800 γρ πατάτες ξεφλουδισμένες

2 αυγά

2 κ σ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

1 φλ μπέικον ψιλοκομμένο

2 κ σ βούτυρο

1 κ σ γάλα

2 κ σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

4 κ σ τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν πουρές. Εν τω μεταξύ σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες, τα αυγά, το μπέικον, το κρεμμύδι, το βούτυρο και το σχοινόπρασο. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το πόσο κρεμώδες θα γίνει τοποθετώντας λίγο γάλα αν είναι απαραίτητο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και χρησιμοποιώντας δαχτυλίδια φόρμες τοποθετούμε μέσα λίγο από τη φρυγανιά και στη συνέχεια το μείγμα πατάτας. Πιέζουμε προς τα κάτω και τοποθετούμε άλλο ένα στρώμα φρυγανιάς πάνω στο ταψί. Αφαιρούμε το καλούπι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη τη ζύμη. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε ζεστό.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Πολίτικη παστουρμαδόπιτα

Πολίτικη παστουρμαδόπιτα

  • Πολίτικη παστουρμαδόπιτα
Μια μερακλίδικη νοστιμότατη πίτα που θα ξετρελάνει ακόμα κι όσους έχουν τις επιφυλάξεις τους με τον παστουρμά...
ΥΛΙΚA
  • 20-22 λεπτές φέτες παστουρμά
  • 300 γρ. κασέρι (ιδανικά πεπαλαιωμένο)
  • 5 μέτριες ντομάτες
  • λίγη ζάχαρη
  • ένα πακέτο φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (για να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας)
  • μαυροσούσαμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τον παστουρμά από το τσιμένι, το οποίο πετάμε. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κασέρι. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και αφαιρούμε τα πολλά υγρά.
  2. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και απλώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
  3. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι, από πάνω απλώνουμε τον παστουρμά και στη συνέχεια απλώνουμε τις ντομάτες. Τέλος, απλώνουμε τον υπόλοιπο παστουρμά και το υπόλοιπο κασέρι.
  4. Απλώνουμε τα άλλα μισά φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα, και πιέζουμε την περίμετρο με τα δάχτυλά μας ώστε να φυλακιστεί το μίγμα. Το τελευταίο φύλλο το λαδώνουμε, το χαράζουμε, και τέλος το βρέχουμε.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο.
  6. Ψήνουμε στην κάτω τελευταία θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 45-50΄.

♦ Κάνουμε υπομονή για 10΄ πριν την κόψουμε...
♦ Η πίτα είναι το ίδιο απολαυστική είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
♦ Αφαιρώντας το τσιμένι εξαλείφουμε τον κίνδυνο των δυσάρεστων οσμών.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΧΑΝΑΚΙ(ΣΑΓΑΝΑΚΙ)

ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ 
ΣΑΧΑΝΑΚΙ (ΣΑΓΑΝΑΚΙ)










500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΥΔΙΑ
ΑΛΑΤΟΡΙΓΑΝΙ
ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
 ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ
ΚΑΥΤΕΡΗ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ 
ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ   100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΝΕΡΟ


ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΑΧΑΝΑΚΙ(ΣΑΓΑΝΑΚΙ)  ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 1½-2 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ


ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΧΑΝΑΚΙ (ΣΑΓΑΝΑΚΙ)



500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ
ΑΛΑΤΟΡΙΓΑΝΙ
ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
 ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ
ΚΑΥΤΕΡΗ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ 
ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ   100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΝΕΡΟ


ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΑΧΑΝΑΚΙ(ΣΑΓΑΝΑΚΙ)  ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 3½- 4 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ


ΣΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ 3-4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΣΑΛΤΣΑ

ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η 
ΨΗΣΤΑΡΙΑ -ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ
ΓΡΑΒΙΑΣ 1 ΜΕΝΕΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ 2310726207

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ


  


Μισό κιλό κολοκύθια τα τρίβουμε στον τρίφτη
Ένα μεγάλο κρεμμύδι
400 γρ φέτα
3 αυγά
Μισό ποτήρι του κρασιού γάλα
Δυο κουταλιές της σούπας 
Μαϊντανό 
Μια κουταλιά της σούπας 
Δυόσμο 
Ένα κουταλάκι του γλυκού 
Αλάτι 
Πιπέρι όσο θέλετε
Μισό κουτάκι σόδα
7 κουταλιές της σούπας Αλεύρι
Λίγο λάδι στο ταψί
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα βάζουμε στο ταψί
170 βαθμούς πάνω κάτω μιάμιση ώρα
Βγαίνουν 12 κομμάτια χορταστικά


Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ





Είναι ένα από τα γλυκά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Συνήθως τα αγοράζουμε από το ζαχαροπλαστείο, γιατί όμως να μην τα φτιάξουμε και μόνες μας;

Η καριόκα είναι ένα κλασικό γλυκό.Με αυτήν τη συνταγή μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνες σας ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή μία γλυκιά λιχουδιά μαζί σας!

ΥΛΙΚΑ

220 γρ άχνη ζάχαρη
225 γρ βούτυρο
2 1/2 κούπες τριμμένο καρύδι
300 γρ γάλα
3 πακέτα τριμμένα στο μπλέντερ μπισκότα πτι­ μπέρ
50 γρ Κακάο
750 γρ Κουβερτούρα
3 κ.σ. λάδι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

βάλτε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε τη ζάχαρη και το κακάο και μετά ρίξτε τα αλεσμένα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα το γάλα και ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λίγο κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό θέλετε! Του πάει πολύ! Πλάστε σε μικρά ρολά και τυλίξτε τα σε διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν.

Λιώστε σε μπεν – μαρί την κουβερτούρα με λίγο λάδι.
Κόψτε το ρολό σε κομμάτια, όχι πολύ λεπτά και βουτήξτε ένα ένα κομμάτι στην κουβερτούρα. Βγάλτε τα ένα ένα και αφήστε τα πάνω σε λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο στο ψυγείο να κρυώσουν. Τόσο απλά!


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ποντιακά Πιτάκια



Ποντιακά Πιτάκια








Συστατικά






- 1 ζυμάρι από το φούρνο (ή το ζυμώνουμε στο σπίτι με μαγιά)

- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

- ½ κιλό ντομάτες

- 2 κουταλιές λάδι

- 4 κρεμμύδια

- 1 χούφτα μαϊντανός

- 2 αβγά

- 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο

- αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεσης



Ζυμώνετε το ζυμάρι του φούρνου με 2 κουταλιές βούτυρο για να αφρατέψει. Το μοιράζετε σε μικρά κομμάτια που πλάθετε σε μπαλάκια.

Με τα δάχτυλα ανοίγετε τα μπαλάκια σε πιτάκια σε διάσταση όσο ένα πιάτο του τσαγιού και τα τοποθετείτε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί. Μέσα σε λεκάνη ζυμώνετε τον κιμά με δύο αβγά, τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Παίρνετε μέρος από τον κιμά ανάλογο με τα πιτάκια και το στρώνετε πάνω στα πιτάκια σε πάχος 1 εκατ. Το ισιώνετε με το χέρι σας και το σκεπάζετε με λεπτές φέτες από ώριμες ντομάτες.

Βάζετε από πάνω ένα κομματάκι βούτυρο και τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο τόσο όσο να κάνει χρώμα από κάτω η πιτούλα και να ψηθεί ο κιμάς. Τρώγονται ζεστά-ζεστά.

Γαϊπαντζάκια



Γαϊπαντζάκια





Συστατικά


- ½ κιλό αλεύρι

- 2 αβγά, λίγο αλάτι

- Μυζήθρα από γιαούρτι

- Φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση


Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Ανοίγετε ένα λακκάκι στο αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τα αβγά και το ανάλογο νερό, ώστε να γίνει πηχτή ζύμη.

Ανοίγετε το φύλλο σας λεπτό και το κόβετε σε τετράγωνα 6Χ6 εκατοστών. Τοποθετείτε από ένα κουταλάκι μυζήθρα σε κάθε τετραγωνάκι. Ενώνετε τις άκρες ώστε να σχηματιστούν μικρά τρίγωνα και πατάτε γύρω-γύρω με τα δάχτυλα.

Τα αφήνετε μία ώρα πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν βάζετε σε μια κατσαρόλα 3 κιλά νερό και το αφήνετε να βράσει.

Ρίχνετε λίγο αλάτι στο νερό και κατόπιν ένα-ένα τα τριγωνάκια.

Όταν ψηθούν τα στραγγίζεται και τα βάζετε σε πιατέλα. Τσιγαρίζετε φρέσκο βούτυρο και τα περιχύνετε. Σερβίρονται ζεστά.


ΠΗΓΗ  https://www.pontiaka.gr

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ρακόμελο

Ρακόμελο το ευεργετικό!





Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Τι κι αν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Κανένα πρόβλημα. Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και 
μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά του. Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!


το ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά κ το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων. Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).

Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.

Ποια είναι όμως η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;
- 100ml τσικουδιά
- 35 γραμ.μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
- 2 ξυλάκια κανέλλας
- 3-4 γαρύφαλλα (καρφάκια).

Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό! Στην υγεία σας!




Πηγή: Ρακόμελο το ευεργετικό! ~ NEWSCITY1 

Μπαστουνάκια πατάτας με μπέικον

Μπαστουνάκια πατάτας με μπέικον




Συστατικά: 

800 γραμμάρια πατάτες
200 γραμμάρια κύβους μπέικον
1 αυγό
20 γραμμάρια τριμμένο τυρί
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φυτικό λάδι ή βούτυρο για το τηγάνισμα.

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις ψήνουμε σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά. Τηγανίζουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Λιώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικον, τυρί, το αυγό και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και σχηματίζουμε μπαστούνια στο μέγεθος ενός δαχτύλου. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώνουμε ένα ένα τα μπαστούνια πατάτας. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε μπαστούνια μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Για ένα ελαφρύτερο μαγείρεμα μαγειρεύω στο φούρνο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ (ΜΠΟΜΠΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ) ΓΕΜΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ – ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ


ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ 

(ΜΠΟΜΠΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ)ΓΕΜΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ – ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ


6951

Συστατικά:
  • 200 γραμμάρια πατάτες ήδη βρασμένες και αλεσμένες
  • 100 γραμμάρια αλεύρι 00
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
Για τη γέμιση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό, τι θέλετε):
  • 3 φέτες ζαμπόν
  • Τυρί προβολόνε
  • Λάδι για μαγείρεμα
Διαδικασία:
Βράζουμε τις πατάτες και όταν μαγειρευτούν τις κάνουμε πουρέ. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη παρμεζάνα, τη μαγιά και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη είναι μαλακιά και ελαστική, φτιάχνουμε μπάλες και τις γεμίζουμε μέσα με το τυρί και το ζαμπόν, κλείνοντας καλά  τα άκρα τους για να μη φύγει η γέμιση. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε  τις μπάλες πατάτας. Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να μαγειρέψετε στο φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά.

πηγη jenny.gr

ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ

ΜΠΑΓΚΕΤΑ   ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ


ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ… ΘΑ ΓΛΥΦΕΤΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΑΣ.
Το φαγητό είναι μια απερίγραπτη χαρά για πολλούς ανθρώπους. Το νόστιμο φαγητό μας συνδέει με περίτεχνες συνταγές και είναι αλήθεια ότι ένα δύσκολο πιάτο με πολλή δουλειά είναι συχνά μια απόλαυση, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις γρήγορες και εύκολες συνταγές. Πολλοί ίσως δεν έχουν τον χρόνο για να μαγειρέψουν κάτι που θέλει αρκετή ώρα και για αυτό προτιμούν να δημιουργήσουν κάτι γρήγορο.
Σήμερα θα δούμε μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή και πάρα πολύ νόστιμη. Είναι μια μπαγκέτα με αυγά, τυρί και μπέικον.
Συστατικά:
– 1 μπαγκέτα (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος ψωμιού αν θέλετε)
– 5 αυγά
– 1/3 φλιτζάνι πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος
– 115 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
– 115 γραμμάρια τριμμένο τυρί
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Δείτε το βίντεο: